top of page
  • Foto van schrijverMaboes Glutenvrij

Patiënt en VoedingEen jaar geleden heb ik me aangesloten bij Platform Patiënt en Voeding. Zondagmiddag 6 oktober doen wij, in het kader van het Weekend van de Wetenschap, mee in het AMC. Zes van ons vertellen over onze ervaringen; hoe we dankzij verandering van voeding en leefstijl geen of veel minder medicijnen nodig hebben en ook dat we van onze klachten af zijn of dat deze veel minder zijn. Ik vertel over mijn ervaringen met migraine en chronische vermoeidheid; maar ook de ervaringen van de anderen met o.a. MS, nierschade, epilepsie, diabetes 2 en prostaatkanker; verandering van leefstijl en voeding heeft hun leven echt verbeterd. Ook heel interessant is het verhaal van Marianne, haar zoontje moest vanwege nierproblemen sondevoeding krijgen. Deze sondevoeding kreeg zij keurig uitgemeten van de apotheek, helaas, haar zoontje was iedere dag misselijk en gooide alles eruit. Iedere dag. Vanaf het moment dat zij zelf de sondevoeding ging klaarmaken was haar zoontje niet meer misselijk en de voeding werd goed opgenomen! Vers en puur... Maar hoe nu deze ervaringen interessant maken voor de wetenschap? Daar werken we aan!

Wat willen wij?

Patiënt en Voeding wil dat voeding en leefstijl erkend en ingezet worden in preventie en bij genezing van ziekten. We strijden voor voeding op maat: passend bij iemands leefstijl, leeftijd, DNA en culturele achtergrond. Veel mensen ervaren dat voeding en leefstijl hun gezondheid enorm verbetert. Al deze ervaringen samen zouden uiteindelijk moeten leiden tot wetenschappelijk onderzoek en effectieve behandelinterventies..

Wie zijn wij?

Wij zijn (ex-)patiënten die allemaal ervaren dat verandering van voeding en leefstijl ertoe leidde dat we ons beter zijn gaan voelen en zelfs hebben kunnen stoppen met bepaalde medicijnen of deze konden minderen.

Wat doen wij?

* Het verbinden en doorgeven van de stem van patiënten over de waarde van voeding voor de gezondheid;

* Het ophalen en door-ontwikkelen van de kennis en ervaring van patiënten met voeding ('Citizen Science');

* Het verbeteren van het aanbod van voedsel in ziekenhuizen en zorginstellingen, i.s.m. Stichting Eten & Welzijn;

* Het ontwikkelen van samenwerkingsprojecten tussen kennisinstellingen, agrarische producenten en patiënten, zoals rond prostaatkanker;

* Het opstellen en bijhouden van een Nederlandse en Europese patiëntenagenda rondom voeding, i.s.m. European Nutrition for Health Alliance


Van patiënten Voor patiënten!


Ken je ook iemand die dankzij verandering van voeding en leefstijl geen of minder medicijnen nodig heeft of zich veel beter voelt? Laat het me weten!! We zijn altijd op zoek naar deze ervaringen, hoe groter onze database, hoe meer kans op wetenschappelijk onderzoek!
43 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page