top of page

WIE IS MABOES?

IMG_1099.jpg

Maboes is Marina Boeser (ik ben getrouwd en heb 2 kinderen die niet meer thuis wonen).

Toen ik 20 was, woonde ik in Parijs en werkte daar als au-pair. Daar heb ik leren koken, bij de Franse families thuis. Ik vond koken zo leuk dat ik nog geprobeerd heb naar een koksschool in Parijs te gaan, maar dat ging niet door. Mijn kennis van wiskunde was te gering! Gelukkig is koken altijd een grote hobby van mij gebleven, zelfs als ik de migraine al echt voelde aankomen, gaf koken mij toch nog ontspanning. En als later de migraine op een gegeven moment langzaam minder werd, lag ik in bed recepten te bedenken. Koken is ontspanning en creatief.

In 2016 had ik 1 tot 3 keer per week migraine, ik was chronisch vermoeid en had op het laatst 2 tot 3 uur energie per dag. Ik heb toen echt gedacht "Lig ik over een half jaar de hele dag in bed??"

Gelukkig kwam ik toen bij een arts die veel testen liet uitvoeren. Al snel bleek dat alles uit balans was (vitaminen, mineralen, hormonen) en mijn afweersysteem maakte overuren. Daarvoor moest ik een voedsel-intolerantietest doen en hieruit bleek dat ik gluten niet verdraag. Ik ben toen meteen glutenvrij gaan eten en merkte al na een paar dagen verschil! Ik hoefde niet meer iedere dag "s middags naar bed!

Met hulp van een voedingsdeskundige ben ik toen anders gaan eten: geen gluten, weinig suiker, weinig koolhydraten uit brood/pasta/pizza/taart, geen bewerkt eten, alles biologisch, geen glutamaten (MSG), wel goede vetten, vis, vlees, noten en veel groente en fruit, en alles puur.

Dit was een leuke uitdaging! Kruidenmengsels, sauzen, pesto, tapenade, granola; alles zelf maken, zoveel lekkerder!

Op een gegeven moment merkte ik dat de migraine weg bleef. Nog wel hoofdpijn, maar geen migraine meer! Een paar maanden later las ik het boek van Dr. David Perlmutter, Amerikaans neuroloog, dat heet "Grain Brain" of "Het Glutengevaar". Wat ik las, bevestigde mijn verhaal en maakte duidelijk hoe gluten via de darmen een directe link hebben met de hersenen.

Ik kreeg steeds meer het gevoel dat ik met dit verhaal iets moest doen, hierin gesteund door familie en vrienden

Ik wil mijn ervaringen naar buiten brengen en hoop dat mensen met migraine hierdoor geïnspireerd worden en ook anders gaan eten en zo van hun migraine verlost worden.

Mijn verhaal kwam in de Margriet en ik mocht met huisarts Tamara de Weijer (voorzitter Vereniging Arts en Leefstijl) mee naar de RTL Late Night Show, nog met Humberto Tan, toen het over migraine ging. Ook kwam mijn verhaal in het blad van de Nederlandse Migraine Vereniging en als blog op de site van Platform Patiënt en Voeding. En pas geleden was ik een van de kandidaten die meededen aan het kookprogramma "Klinkt Smakelijk" op SBS 6. Met mijn glutenvrije gerecht kon ik de link tussen gluten en migraine goed naar voren brengen:) 

Ook heb ik me aangesloten bij Platform Patiënt en Voeding. Voeding heeft invloed op alle (chronische) ziektes, ik was bijvoorbeeld pre-diabeet in 2016, de suikerwaarden zijn volledig genormaliseerd door anders te gaan eten. In Nederland hebben meer dan 8 miljoen mensen een chronische ziekte, ik denk zeker dat veel van hen door gezonder te gaan eten, zich beter zouden gaan voelen en geen of minder medicijnen nodig zouden hebben. Verhalen van patiënten die net als wij (Patiënt en Voeding) van hun klachten en/of medicijnen af zijn, willen we verzamelen en een stem geven. Uiteindelijk is ons streven voeding als medicijn erkend te krijgen.

Mijn hobby en mijn verhaal komen mooi samen op deze website. De gerechten die ik maak zijn vers en puur. Je hoeft er niet de hele dag voor in de keuken te staan, daar had ik een paar jaar geleden echt de energie niet voor! Ik hou erg van verse kruiden, deze hebben ook veel voedingswaarde en kunnen sommige gerechten echt de finishing touch geven!

Ik bleek ook lactose-intolerant, daarom zijn de meeste recepten zuivelvrij. Maar omdat ik kaas zo mis, zijn er toch een paar recepten waar wel kaas bij zit. In plaats van room gebruik ik soja- of rijstroom, vooral die laatste is heel lekker!

Veel plezier met het maken van de recepten en ken je iemand met migraine, vertel diegene over deze website!!

bottom of page