top of page
  • Foto van schrijverMaboes Glutenvrij

MIGRAINE & GLUTEN

Bijgewerkt op: 24 apr. 2020

In Nederland hebben ruim 2 miljoen mensen last van migraine, waaronder helaas ook steeds meer kinderen. In België zijn dat er 1,9 miljoen.

Migraine kan 4 tot 72 uur duren; er kan misselijkheid bijkomen en overgevoeligheid voor licht en geluid. Er zijn ook mensen die een "aura" hebben voorafgaand aan de migraineaanval.

Migraine staat wereldwijd op de 2e plaats van invaliderende ziektes. En dubbel zoveel vrouwen als mannen hebben er last van.


Toen ik één tot drie migraineaanvallen per week had en daarnaast chronisch vermoeid was, heb ik echt wel gegoogled naar migraine en voeding. Natuurlijk vreesde ik wel dat het 'dagelijks brood'een trigger zou zijn, maar ik kon daar niets over vinden. Wel wijn en chocola. Maar verder ging het niet. Brood en migraine, ook geen hit.

Dus bleef ik lekker brood eten, en pasta en pizza, en koekjes tegen de suikerdip..


Toen uit een voedselintolerantie test bleek dat ik intolerant was voor tarwe en gluten, was dat de aanzet om brood e.d. echt te schrappen uit het menu. Groot was mijn verrassing dat een paar weken later (6 tot 8 weken) de migraine weg bleef. Nog wel hoofdpijn maar geen migraine!

Ik legde toen nog niet de link tussen gluten en migraine, dat kwam pas toen ik "Het glutengevaar" ("Grain brain") las, geschreven door Dr. David Perlmutter, een Amerikaanse neuroloog. Veel herkenning en voor mij werd voor het eerst duidelijk hoe belangrijk de darmen zijn, zeker voor de hersenen!! Er was dus wel een link! Waarom was dit niet bekend?

Waarom kon ik hier niets over vinden?

Waarom vertellen onze artsen dit niet?

Waarom weten we niet dat er nu 40 % meer gluten in tarwe zit dan 15 jaar geleden?

En waarom was dit in Amerika al veel meer bekend dan hier?


Ik ben veel gaan lezen, over de darmen, over ons westerse menu, over hoeveel voeding ultra bewerkt is en hoe dat werkt op onze darmflora. Ook las ik "Migraine Miracle", geschreven door, wederom, een Amerikaanse neuroloog (Josh Turknett). Hij was zelf migrainepatiënt, net als zijn vrouw en zijn moeder. Toen hij zich verdiepte in het 'oer'dieet, dus geen granen, is hij dit gaan uitproberen en hij merkte al na 4 weken dat de migraine wegbleef. Ook zijn familie en zijn patiënten hebben er veel baat bij.


Als je geen gluten meer eet, eet je vanzelf veel minder koolhydraten en vooral veel minder suiker. (Mits je niet alles vervangt door "glutenvrije" producten..) Ook hierdoor verdween bij mij de chronische vermoeidheid en werden de suikerwaarden weer normaal.

Duidelijk dus dat verandering van eetgewoonten een enorme invloed kan hebben je gezondheid! Je krijgt weer energie om te sporten en bovendien slaap je beter, win-win!!


Laat je inspireren door mijn recepten en verander je eetgewoontes; en merk zelf hoe dat je leven positief verandert! Doen!
104 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comentários


bottom of page