• Maboes Glutenvrij

MIGRAINE & GLUTEN

Bijgewerkt: feb 4

In Nederland hebben ruim 2 miljoen mensen last van migraine, waaronder helaas ook steeds meer kinderen. In België zijn dat er 1,9 miljoen.

Migraine kan 4 tot 72 uur duren; er kan misselijkheid bijkomen en overgevoeligheid voor licht en geluid. Er zijn ook mensen die een "aura" hebben voorafgaand aan de migraineaanval.

Migraine staat wereldwijd op de 2e plaats van invaliderende ziektes. En dubbel zoveel vrouwen als mannen hebben er last van.


Als ik migraine kreeg, had ik geen last van aura's en ik was ook niet misselijk gelukkig. Het begon bij mij meestal met een soort extreme vermoeidheid, van het één op andere moment. Deze vermoeidheid zakte letterlijk in m'n benen; vanaf dat moment was iedere stap er één..

Als de hoofdpijn er nog niet was, kon ik wel al veel last krijgen van (fel) licht. Ook kon ik me moeilijker concentreren en werd afwezig en stiller.

Zolang ik nog bezig was, ging het wel, maar zodra ik dan kon ontspannen barstte de hoofdpijn los. Ik moest dan onmiddellijk een Sumatriptan nemen en naar bed in een donkere kamer. Het duurde vaak even voor de triptaan ging werken en soms werkte die niet.. moest ik er nog één nemen.

Als op een gegeven moment de hoofdpijn weg was, was de aanval nog niet over. De spanning in je hoofd was er nog, de enorme vermoeidheid, de gevoeligheid voor licht en geluid en ook de wetenschap dat als ik gewoon weer door zou gaan met de "normale dingen doen", de hoofdpijn terug zou komen. En de aanval langer zou duren. Soms duurde dit één dag, soms duurde het drie dagen.

Ik kon toen niet meer werken en ook stopte ik met vrijwilligerswerk. Wat ook naar was, al die jaren had een soort mist in mijn hoofd, een waas. Mijn hoofd was nooit helder, dat is echt héél vervelend!

Ik stopte met wijn en espresso, at weinig vlees, geen melk en yoghurt, ik at alles vers, vaak ook bio (sowieso vlees), ging op tijd naar bed, at op dezelfde tijden, sporten, wandelen, ik kreeg acupunctuur.. Hielp het?? Ik denk dat de hoofdpijn minder intens was, maar de migraine bleef.

Ik heb toen wel eens gedacht, komt het door iets dat ik dagelijks eet? Brood???

Ik heb hier toen wel naar gegoogled maar kon niets vinden over de link migraine en brood.

Helaas.

Daarom vind ik het nu ook zo belangrijk dat de link tussen migraine en gluten naar buiten komt. Ik weet hoe wanhopig je kan zijn als je het wéér voelt aankomen. En er niks is dat helpt!


Als je zelf beslist anders te gaan eten - dat wil zeggen glutenvrij, suikervrij/-arm, weinig koolhydraten (uit rijst, mais e.d.), puur en vers en geen MSG (glutamaten - E-621) - betekent dat een enorme aanpassing. Je moet echt een knop omzetten! Een beetje vergelijkbaar als stoppen met roken...

Maar dan heb je het wel in je eigen hand! Als de migraine na een paar weken weg blijft, is dat een enorme stimulans om zo door te gaan!

Heb ik nog hoofdpijn? Ja, een beetje. Als ik "verkeerde" dingen heb gegeten, zelfs zonder gluten. Dan is het zo dat ik 1 tot 3 dagen hierna hoofdpijn krijg. Maar! Deze hoofdpijn is soms met aspirine en soms met een halve triptaan snel weg en dan heb ik nergens meer last van. Het drukt je weer even met de neus op de feiten, je moet "goed" eten en dat volhouden!

En dat is soms best lastig!!


Wat fijn is, ik heb weer een "helder" hoofd. Ik heb gelezen dat ook die "mist" door de gluten komt.

Ik heb o.a. twee boeken gelezen die voor mij zeer herkenbaar waren en mijn verhaal ook bevestigen. Allebei geschreven door Amerikaanse neurologen:

"Grain brain" of "Het glutengevaar"

door Dr. David Perlmutter

en

"Migraine miracle"

door Dr. Josh Turknett (was zelf sinds zijn elfde migrainepatiënt)


Dus, heb je zelf migraine of ken je iemand met migraine (of vaak "hoofdpijn"), lees deze boeken en laat je overtuigen van het belang van goede voeding en... laat je dan inspireren door mijn recepten!
45 keer bekeken