top of page
  • Foto van schrijverMaboes Glutenvrij

Aanrader numero 1: Migraine Miracle


Dit boek heb ik pas dit voorjaar (2019) gelezen. Ik eet nu 2,5 jaar glutenvrij, puur, biologisch, geen MSG e.d. en heb ervaren dat de migraine weg blijft als ik hier goed op let. Als ik nu nog wel eens hoofdpijn heb, komt dat vaak doordat ik iets verkeerd heb gegeten. En heel soms, als ik per ongeluk toch gluten binnen krijg, (in restaurants bijvoorbeeld), krijg ik een migraine-achtige hoofdpijn. Lang niet zo erg als het geweest is, maar toch een waarschuwing om echt glutenvrij te blijven eten!

Josh Turknett is een Amerikaanse neuroloog, hij heeft zelf vanaf zijn 11e migraine gehad. Als kind nog niet zo vaak, maar met het ouder worden werd het erger. Zijn moeder, zijn vrouw en zijn dochter hadden ook migraine, evenals veel van zijn patiënten natuurlijk. Hij wist alles van migraine en wist dus ook dat er geen medicijn is dat de migraine doet stoppen. In 2009 kwam hij bij toeval op een site over hedendaagse voeding en hoe deze in niets meer lijkt op hoe de mens oorspronkelijk at (miljoenen jaren). Hij is zich hierin gaan verdiepen en na een paar maanden heeft hij zijn voedingspatroon radicaal omgegooid, hij ging eten zoals onze voorvaderen dat deden. Al na een paar weken verdween de migraine, niet alleen bij hem, maar ook bij zijn vrouw en dochter. En bij heel veel van zijn patiënten.

Interessant is ook hoe hij migraine uitlegt; we zijn altijd op zoek naar DE oorzaak van migraine, hij gaat ervan uit dat er veel oorzaken zijn en je "mandje met oorzaken" op een gegeven moment te vol is en dan door de 'migrainegrens' gaat. En dan is bijvoorbeeld dat ene glas wijn net te veel en krijg je migraine.

Er staan veel recepten in het boek, het leest makkelijk (in het Engels, nog niet vertaald naar het Nederlands) en het is zeker een stimulans om anders te gaan eten!

139 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page