top of page
  • Foto van schrijverMaboes Glutenvrij

"I HATE MIGRAINE"... Neuroloog en ervaringsdeskundige Josh Turknett MD (VS), must-read:)


"I hate migraine"

Zo begint het boek van Josh Turknett, neuroloog in Atlanta, VS, en zelf al sinds zijn tienerjaren lijdend aan migraine. Hij weet echt alles van migraine, maar helaas wist hij ook dat het medicijn dat migraine geneest, niet bestaat. Tot hij toevallig op een website terecht komt en leest over hoe de mens gedurende 2.5 miljoen jaar altijd heeft gegeten. Onze huidige manier van eten verschilt hier zo van, dat hij zich hier verder in gaat verdiepen. Na een paar maanden past hij zelf zijn eten aan: veel groente en wat fruit, noten, vlees, vis, weinig koolhydraten, geen gluten. En het wonder geschiedt, na enkele weken heeft hij geen migraine meer, hij is er vanaf. Omdat ik ook door anders te eten van de migraine af ben, was ik erg nieuwsgierig naar zijn verhaal!


De moeder van Josh Turknett heeft ook migraine, hij kan zich herinneren wat een impact dat had op het dagelijks leven en hoe zijn moeder hieronder gebukt ging. Toen hij 11 jaar was, kwam de migraine, of "The Beast" zoals hij het noemde, vaker en kreeg hij er meer last van.

Turknett legt heel duidelijk uit wat migraine is, hoe de artsen ernaar kijken en welke remedies er zijn. Hij gaat uitgebreid in op de veroorzakers van migraine. Iedereen is altijd op zoek naar één oorzaak: "het zal de chocola geweest zijn" of "de hormonen" of "slecht geslapen". Hij legt uit dat het vaak meerdere oorzaken zijn die er samen voor zorgen dat je migraine krijgt. Daardoor valt de wijn de ene keer goed en heb je de volgende keer een zware migraine van dezelfde wijn.. Heel verhelderend om te lezen en ook zeer herkenbaar.

Hij gaat in op de verschillende remedies: van aspirine en cafeïne tot triptanen en botox, maar concludeert dat er geen ideale remedie tegen migraine is.

In 2009 komt hij op internet een blog tegen over voeding geschreven door een neuro-radioloog. Deze Dr. Kurt Harris schreef dat het hedendaagse "dieet" van vetarm - laag cholesterol en hoog in koolhydraten - zeer verkeerd was. Het aantal mensen met diabetes 2, obesitas en veel andere welvaartsziekten, was enorm toegenomen.

De belangstelling is gewekt; Turknett heeft als student medicijnen over voeding maar twee dingen geleerd, namelijk: 1) hart- en vaatziekten kan je voorkomen met een vetarm en cholesterolarm dieet; en 2) obesitas wordt veroorzaakt door te veel eten en luiheid.

Turknett gaat zich verdiepen in dit onderwerp en verbaast zich erover hoe hij al die jaren voor waar aannam wat hij op de universiteit geleerd had. Hij kwam er nu achter dat wat hij geleerd had, helemaal niet goed was. Begin 2010 gooit hij het roer om, hij gaat anders eten, eten zoals onze verre voorouders altijd gedaan hadden. Dat betekent veel groente, fruit, vlees en vis, noten, goede olie (olijf- of kokosolie); geen gluten, weinig koolhydraten, geen suiker, geen MSG (glutamaten: E-621)

Puur eten. Geen (ultra-)bewerkte voeding.

Na de verandering in voeding heeft hij al na een paar dagen veel meer energie en na een paar weken merkte hij dat de migraine weg was en weg bleef. Ook bij zijn vrouw en dochter en bij een deel van zijn patiënten had "anders eten" hetzelfde effect.

In het boek gaat hij verder in op granen (en gluten), suiker, Omega 6 en zuivel. Hij legt heel duidelijk uit waarom deze niet goed voor ons zijn. Hij ziet ze ook als de veroorzakers van veel welvaartsziekten. Hij geeft duidelijke informatie over goede vette en waarop deze zo belangrijk voor ons zijn. En waarom we veel beter onze energie krijgen uit het verbranden van vet en niet uit het verbranden van suikers.

Het boek is alleen in het Engels te koop, vlot en duidelijk geschreven.

Ik vond zelf veel herkenning in het boek, en, ook belangrijk, bevestiging!


364 weergaven0 opmerkingen

Comentarios


bottom of page