top of page
  • Foto van schrijverMaboes Glutenvrij

De Vraag: Hoe is dat nou, migraine?

Bijgewerkt op: 20 jul. 2020


Laatst werd me deze vraag gesteld: wat is nou het verschil met 'gewoon' hoofdpijn en wat voel je dan?

In mijn antwoord kwam ik toen niet verder dan 'algehele malaise en hoofdpijn en heel moe' .. Maar het zette me wel aan het denken, hoe beschrijf je migraine nou? Dus Wisse, hier een wat uitgebreider antwoord!:)


Van migraine is hoofdpijn de meest bekende factor, deze hoofdpijn zit aan één kant van het hoofd, bij mij was dat links. De rechterkant was dan 'normaal'. Het is een bonkende, zeurende, harde, dreinende, alles-overheersende hoofdpijn. Ik heb erg vaak gedacht "kon ik mijn hoofd er maar even afschroeven.." De hoofdpijn gaf ook druk op mijn ogen, ik kon soms amper mijn ogen openhouden.

Behalve dat ik m'n ogen moeilijk kon openhouden, zag ik ook letterlijk slechter dan normaal. Alles was meer 'flou', knipperen hielp niet.

De migraineaanval begon meestal met een vermoeidheid die me echt overviel. De moeheid zakte letterlijk in de benen, ik had soms echt loodzware benen! Als die moeheid begon, had ik nog geen hoofdpijn. Die moeheid begon van het ene op andere moment, ik voelde me goed en opeens voelde het alsof ik ik-weet-niet-wat gedaan had.. echt doodmoe. Normaal bewegen ging dan ook niet meer, alles ging een beetje in slow-motion.

Ik was gelukkig nooit misselijk, maar had toch ook geen zin om maar iets te eten. Een beetje water, dat was alles. Als de hoofdpijn langzaam wegtrok, kreeg ik weer wat zin om iets te eten, meestal iets zouts.

Wat ook gek was, bij het begin van de migraineaanval werd mijn 'actie-veld' steeds kleiner. Je ziet minder en je doet ook minder; ik kon ook aan minder dingen tegelijk denken. Ik kon me echt maar op één ding concentreren, alles daarbuiten sloot ik af. Nadenken ging gewoon ook een beetje slow-motion.. Als iets ingewikkeld was, lukte het niet daar 'normaal' over na te denken, dat kwam dan later wel!

Aura's heb ik nooit gehad. Maar wel heb ik heel soms "oogmigraine". Dat is heel raar; ik voel me goed en opeens krijg ik kleine, witte bliksempjes in mijn ogen. Als je ergens naar kijkt, zie je alles wel maar er is steeds een stukje dat je niet ziet. Dit duurt nooit zo lang, 15 tot 30 minuten. Daarna ben in dan heel erg moe en moet ik echt rust nemen (anders hoofdpijn). Volgende dag dan nergens last van.

Als ik de hoofdpijn voelde opkomen, moest ik zo snel mogelijk een Triptaan (migraine pijnstiller) nemen en gaan liggen. In het donker. En dan wachten tot de hoofdpijn weg trok, dat kon wel een uur duren. Maar het wel of niet nemen van een Triptaan, dat was altijd lastig. Misschien was het 'gewoon' hoofdpijn en wilde ik niet zo'n zware pil nemen. Maar als ik te laat was, duurde het veel langer voor de Triptaan ging werken en moest ik er soms 2 nemen..

Dan was de hoofdpijn al te erg.

Als de hoofdpijn dan weg ebde, voelde ik me wel beter natuurlijk, maar die moeheid bleef. Ook de druk op m'n ogen en minder scherp zien, dat ging pas weg als de migraineaanval helemaal over was. De concentratie werd wel beter maar nog niet als normaal. En de "zware benen" bleven ook. En ik wist, zolang deze malaise duurde, moest ik heel rustig aan doen want anders kwam de hoofdpijn weer terug. Geen sport dan voor mij..

Zo'n migraineaanval duurde soms 1 dag en soms duurde het drie dagen. Dan had ik niet de hele tijd hoofdpijn, maar ik kon echt niet normaal functioneren.

Grappig is dat nu ik geen migraine meer heb, mijn zicht verbeterd is. Het ging toen heel snel achteruit, nu is dat gestabiliseerd en komt het voor dat ik mijn bril vergeet. Ik zie nu scherper dan een paar jaar geleden.

Al die jaren had ik ook een waas, een mist in mijn hoofd. Die was er altijd. Er zat echt een filter tussen mij en de buitenwereld. Nooit was mijn hoofd echt helder, 'schoon'. Erg genoeg heb je het niet eens echt in de gaten omdat het er altijd was. Maar ook na een nacht goed slapen, werd ik "wazig" wakker en dan viel het weer wel op. Toen ik glutenvrij ging eten verdween dit.Ik weet niet hoe lang dat duurde, alleen dat ik op een gegeven moment dacht Hé, het is weg! Ik heb weer een helder hoofd!


47 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page