top of page
  • Foto van schrijverMaboes Glutenvrij

Verbluffend: "Unblind my mind"; wat additieven met je gezondheid kunnen doen!

Bijgewerkt op: 17 apr. 2020Unblind my mind:

Vandaag vertelde ik iemand over deze video (16 minuten) en zij zei: "Wat gek eigenlijk dat niemand aan voeding denkt! Bij zoveel chronische (hersen-)ziektes denkt niemand eraan dat voeding een oorzaak kan zijn.." Inderdaad, bijna niemand! En inderdaad, heel gek.


Unblind my mind vertelt het verhaal van Brooke, een kleutertje dat, als ze net drie is, gediagnosticeerd wordt met autisme. Haar moeder, Catherine Reid, is biochemicus en moeder van vijf. Brooke is haar jongste dochter. Brooke gaat dan naar een speciale kleuterschool, ze krijgt therapie en onderaan het 'To Do'-lijstje staat 'voeding'.

Catherine besluit gluten en caseïne (zit in alle melkproducten) uit de voeding van haar dochter te halen en na een paar dagen merken ze een groot verschil. Voor het eerst hebben ze oogcontact met hun dochter en zusje én ze reageert op haar naam..

Ze wordt wat socialer.

Dat is een grote verbetering maar Brooke blijft ziek, ze kan bijvoorbeeld uren achter elkaar huilen en jengelen omdat ze niet kan beslissen of ze haar deken wel of niet over haar heen wil.

Op het moment dat ze moeten beslissen of de medicijnen verhoogd worden of niet, begint Catherine met een nieuw dieet: ze bant alle MSG uit hun eten.

(MonoSodiumGlutamaat; Ve-tsin, E-621, kunstmatige smaakversterker)

Het resultaat voor Brooke is verbluffend, binnen een paar dagen verandert ze naar een 'normale' kleuter! Ze wordt sociaal, komt uit haar 'cocon'. Ze wordt van haar schooltje "getrapt", ze mag naar het normaal onderwijs. En daar doet ze het heel goed, ze heeft vriendjes en vriendinnetjes, ze is niet meer ziek!

Echt ongelooflijk! En fantastisch om te zien!


MSG is een kunstmatige smaakversterker, het zorgt ervoor dat je smaken sterker ervaart (de smaak IS niet sterker) en dat je ervan door wil blijven eten, zoals bijvoorbeeld paprikachips. MSG wordt in grote mate aan ons eten toegevoegd, in soepen en sauzen, worst, vleeswaren, snoep, chips, bouillon, echt in bijna alles uit potjes en pakjes.

In de lijst van ziektes die Catherine toont, staan hoofdpijn en migraine. Maar ook: Alzheimer, Depressie, MS, Parkinson, Obesitas en zelfs Diabetes 1 en 2.


Omdat ik nog regelmatig hoofdpijn heb, ga ik het nu uitproberen, Misschien zorgt MSG bij mij voor deze (lichte) hoofdpijn. En nog puurder eten kan natuurlijk nooit kwaad! Ik heb de Dijon mosterd vervangen door eentje zonder MSG en kan gelukkig zelf de mayonaise blijven maken.. En deze week heb ik bouillon gemaakt, zonder bouillonblokjes, met veel groenten en kruiden en wat Kombu, dat is gedroogd zeewier. Was echt superlekker!

Waarom nou deze blog? Ik let nu wel goed op gluten, maar vergeet vaak te kijken naar MSG. Als ik buiten de deur gegeten heb, komt het regelmatig voor dat ik de dag erna hoofdpijn heb. Misschien komt dit door MSG? Ook denk ik dat het goed is er meer bewust van te zijn dat sommige toevoegingen klachten kunnen geven. En stom genoeg is dit bij de één wel en bij de ander niet. Daarom denk je er vaak niet aan. En misschien is MSG wel een reden voor jouw klachten?

Goede informatie over MSG kun je vinden op de site van Natuurdiëtisten:

Op de site van Vitalisano vind je veel informatie over MSG en ook een lange lijst met namen van toevoegingen waar MSG in zit:


127 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Kommentare


bottom of page